Presentació del Simpòsium de restauració d'hàbitats i conservació de la biodiversitat del projecte LIFE+RENEIX


Els dies 28 al 30 de maig de 2014 es celebrarà a Ciutadella de Menorca el Simpòsium “Experiències de restauració d’hàbitats i conservació de la biodiversitat” en el marc del projecte LIFE+RENEIX. El marc escollit per a la celebració de l'esdeveniment és la sala dels Arcs del Convent de Sant Agustí (Seminari) de Ciutadella.

Inauguració oberta al públic en general, dimecres 28 de maig

A l’acte inaugural del Simpòsium, que se celebrarà al Cercle Artístic de Ciutadella el dimecres 28 de maig a les 19.30h, es farà la presentació oficial dels resultats del projecte LIFE+RENEIX davant de la població menorquina. Després de la inauguració oficial per part de les autoritats, es projectarà un audiovisual del projecte, per donar després lloc a la ponència “El projecte LIFE+RENEIX i les experiències de restauració d’hàbitats desenvolupades a Menorca”, que efectuarà l’equip tècnic.

L'acte inaugural estarà conduït pel President de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, Fernando Villalonga, i comptarà amb la presència de la Directora General de Medi Natural del Govern de les Illes Balears, Neus Lliteras i representants de l'Ajuntament de Ciutadella.

Aquest acte també servirà per agrair la seva contribució als propietaris dels terrenys que han possibilitat la realització del projecte, i als nombrosos voluntaris, entitats i empreses que han col·laborat d'una manera o altra en la seva realització.

Desenvolupament del simpòsium, 29 i 30 de maig

El simpòsium està organitzat en dos blocs, els matins estan dedicats a ponències i debats i els capvespres a visites de camp que permetran conèixer i valorar els treballs desenvolupats pel projecte LIFE+RENEIX a Menorca. S’han programat visites per veure in situ les actuacions realitzades a les zones de Binimel·là i als Alocs.

A les sessions matinals es comptarà amb la participació d'onze ponents. Aprofitant la darrera reunió a Menorca del Comitè Científic del projecte LIFE+RENEIX, cinc dels seus membres realitzaran ponències sobre aspectes claus a l’hora de plantejar projectes de restauració. Per tant, les conferències repassaran temes com la diversitat genètica, l’ecologia de poblacions, o experiències pràctiques portades a terme.

La resta de ponents prevists, exposaran casos pràctics de restauració activa d'ambients naturals desenvolupats en altres regions europees, una bona part d'ells relacionats amb projectes LIFE. És el cas, per exemple, del projecte LIFE+ PROVIDUNE, de restauració de sistemes dunars que s’està desenvolupant a Sardenya (Itàlia); el projecte LIFE+ RIPARIA-TER, de Girona, de restauració d'ambients aquàtics; de diversos projectes desenvolupats a l’Algarve (Portugal) en l'àmbit dels penyals marins i la vegetació de sistemes dunars.

Ara com ara, el simpòsium compta amb 51 persones inscrites, provinents de diversos punts de l'estat: Andalusia, Múrcia, Madrid Canàries, Albacete, Catalunya i Balears. Una part dels inscrits estan vinculats a altres projectes LIFE en funcionament.


El pressupost previst per al simpòsium és de 7.000€, finançats al 50% per la Comissió Europea a través del programa LIFE.

Segons el Conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, “des del Consell Insular de Menorca som conscients què l’intercanvi d’experiències de casos pràctics de restauració d'hàbitats pot ser de gran utilitat de cara a futurs projectes de restauració, per això el Simpòsium serà una gran oportunitat per a molts professionals del medi ambient per reflexionar i discutir amb experts nacionals i internacionals sobre metodologies i tècniques utilitzades de forma habitual i els resultats que s’obtenen. A més, recordem que LIFE+RENEIX és el primer projecte de recuperació d'hàbitats desenvolupat a la Reserva de Biosfera de Menorca”.


El projecte LIFE+ RENEIX

El projecte “Restauració d’hàbitats d’espècies prioritàries a l’illa de Menorca”, ha estat desenvolupat pel Consell Insular de Menorca des de l'any 2009. El projecte té com a objectiu la restauració ambiental d'àrees afectades per processos severs de degradació on es desenvolupen algunes de les comunitats vegetals més singulars i amenaçades, així com alguns dels focus més importants d’endemismes vegetals de la nostra illa.

La restauració i recuperació d'hàbitats naturals és un tema d’actualitat en l'àmbit del medi ambient. L’Agència Menorca Reserva de Biosfera, en el marc del projecte ha estat treballant en la restauració d’espais degradats a la nostra illa. S'ha treballat a 5 espais compresos dins la Xarxa Natura 2000: el Pilar, a Ciutadella; els Alocs i el Pas d'en Revull, a Ferreries; Binimel·là, as Mercadal; i Es Murtar-sa Mesquida, a Maó.

Per això, ara que el projecte arriba a la seva fi, organitzam un simpòsium com a acte de cloenda. La realització d'aquest Simpòsium compta amb el vistiplau de la Comissió Europea, que ha demostrat un gran interès per la seva realització i perquè aquest se celebri a Menorca. Recordem que la Comissió Europea va visitar les zones d'actuació del projecte, i va comprovar de primera mà el bon desenvolupament de les actuacions previstes. LIFE+ RENEIX compta amb el finançament del 50% del programa LIFE de la Comissió Europea.

Maó, 23 de maig de 2014

Enllaços Relacionats

Imatges relacionades

Imatges relacionades
Premsa simposium 23/5/14
Compartir en: Publicar en facebook  Publicar en twitter