El Real Jardí Botànic de Madrid del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) visitarà Menorca aquesta setmana amb l’objectiu de recórrer diferents llocs de l’Illa per recopilar dades sobre la flora insular.

Científics del projecte Flora Ibèrica visiten Menorca per recopilar dades sobre la flora de l’illa (30/04/13)


El Real Jardí Botànic de Madrid del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) visitarà Menorca aquesta setmana amb l’objectiu de recórrer diferents llocs de l’Illa per recopilar dades sobre la flora insular.

Dins l'àmbit geogràfic europeu i especialment dins la regió mediterrània el territori de la flora ibèrica (península ibèrica i les Illes Balears) destaca per ser el que té una major riquesa d'espècies que es situa al voltant d'unes 7.500. Tanmateix aquesta quantitat és encara molt aproximada ja que contínuament es descriuen noves espècies per a la ciència i també es fan revisions que fan moure a l'alça o a la baixa el catàleg de la flora. A la vegada no es disposa de cap obra completa sobre la flora del territori ibèric.

Precisament per omplir aquest buit des de començaments dels anys 80 s'està desenvolupant el projecte Flora iberica (www.floraiberica.es), impulsat des del Real Jardín Botánico de Madrid del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), amb l’objectiu de compilar la flora completa d'aquesta territori en una obra enciclopèdica de 21 volums. Actualment s'han publicat 17 volums i altres tres es troben ja en procés de revisió dels manuscrits. Flora ibérica està considerada com la iniciativa més important del món sobre flora vascular dels darrer anys.

Tanmateix, per seguir endavant amb aquesta feina és necessari recol·lectar material vegetal que ha de servir per estudiar i deixar testimoni de l'existència de cada espècie en les diferents regions que formen la flora ibèrica. Menorca és un dels territoris més importants en aquest àmbit pel seu caràcter insular, per l'elevada riquesa florística (unes 1.300 espècies), per la presència d'una important flora endèmica exclusiva de l'illa i per trobar-se a l'extrem més oriental del territori ibèric que afavoreix la presència de plantes úniques en tot el territori ibèric.

Per tot açò el projecte Flora ibérica dedica enguany la seva expedició anual a visitar l'illa amb l'objectiu de recol·lectar material vegetal per ser dipositat en els herbaris de diferents universitat d'Espanya i Portugal que actuen com a centres d'investigació d'aquest projecte. A llarg d'una setmana 16 botànics de vuit universitats i del Consell Superior d'Investigacions Científiques recorreran diferents localitats de l'illa que representen millor la flora de l'illa i les seves singularitats.

Conscients d'aquesta importància per a la ciència, des del Consell Insular de Menorca i concretament des del projecte LIFE+ RENEIX (http://lifereneix.cime.es) es donarà suport tècnic i logístic a aquesta expedició, ja que l'objectiu principal d'aquest projecte és la conservació a llarg termini de la flora més amenaçada i singular de l'illa.

Així, a més de ser rebuts al Consell Insular de Menorca pel Conseller d’Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, els membres de Flora Ibèrica seran acompanyats per l’equip tècnic del projecte LIFE+RENEIX. Durant aquestes visites s’aprofitarà per aprofundir en les actuacions dutes a terme en el marc dels projectes LIFE FLORA, LIFE BASSES i LIFE+RENEIX. Tot plegat ha de servir també per donar a conèixer la feina que s'està fent a l'illa per a la conservació de la biodiversitat i a la vegada fer un intercanvi d'experiències i coneixements.

Enllaços Relacionats

Més informació
Flora Ibérica
Imatges relacionades

Imatges relacionades
Flora1Flora2Flora 3
Compartir en: Publicar en facebook  Publicar en twitter