El Consell Insular de Menorca ha posat en marxa actuacions de restauració de la zona en el marc del projecte europeu LIFE+ RENEIX “Restauració d'hàbitats d'espècies prioritàries a l'illa de Menorca”.

S'inicia la restauració del sistema dunar del Pilar (02/05/12)

La zona del Pilar acull un dels sistemes dunars més extensos i interessants de l'illa, que, a més d'un valor paisatgístic i cultural extraordinari, alberga una elevada diversitat florística i constitueix un dels santuaris de la flora endèmica de Menorca. Aquest sistema dunar semifòssil, que s'estén des de la platja fins a alguns quilòmetres terra endins, té la singularitat d'albergar un alzinar centenari (l'alzinar d'Alfurí), que més aprop de la mar s'obre i dóna pas a les comunitats vegetals adaptades a ambients més inestables i influenciats pel vent de tramuntana i a la saladura de la mar.

L'elevada freqüentació humana a la zona en els darrers anys ha estat causa de l'obertura de senders innecessaris i la generació de processos erosius que amenacen els valors naturals i la coberta vegetal de la zona. És per açò que l'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca ha posat en marxa actuacions de restauració de la zona en el marc del projecte europeu LIFE+ RENEIX “Restauració d'hàbitats d'espècies prioritàries a l'illa de Menorca”.

Aquests dies s'està treballant a la zona del Pilar per establir un tram de traçat alternatiu del Camí de Cavalls que dóna accés a la platja per tal de limitar el seu impacte sobre el sistema dunar, per la qual cosa s'ha habilitat un tram d'accés amb un empedrat tradicional emprant pedreny de la zona. També s'han establert tancaments temporals amb pilons i corda, per reconduir als visitants i fer desaparèixer camins innecessaris, el que permetrà la restitució de zones erosionades i la regeneració de la vegetació. Aquestes tasques s'estan executant per una empresa local de construcció de paret seca amb el suport de personal del projecte del Consell Insular de Menorca. Posteriorment, la zona serà objecte de la creació d'un itinerari botànic interpretatiu per acostar els valors naturals de l'espai al visitant.

Segons declaracions del Conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça i President de l'Agència, Sr. Fernando Villalonga, aquest projecte s'emmarca dins l'objectiu general del seu departament de recuperar mediambientalment zones degradades de l'illa, tenint en compte la declaració de Menorca Reserva de Biosfera.

El projecte LIFE+ RENEIX compta amb el suport de la Demarcació de Costes de les Illes Balears i de l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals, organisme que té la propietat de la finca d'Alfurí i que també està implicat en la seva recuperació i la posada en valor dels singulars valors naturals de la zona.

Projecte LIFE+RENEIX
Maó, 30 d'abril de 2012

Imatges relacionades

Imatges relacionades
El Pilar-1El Pilar-2
Compartir en: Publicar en facebook  Publicar en twitter