Tres tècnics responsables d'un projecte LIFE+Naturalesa de Xipre s'han desplaçat a Menorca per realitzar un intercanvi de coneixements i experiències amb tècnics del Consell Insular del projecte LIFE+RENEIX “Restauració d'hàbitats d'espècies prioritàries a Menorca”.

Tècnics del projecte LIFE+PLANT-NET CY de Xipre visiten Menorca (28/10/10)

Tres tècnics responsables d'un projecte LIFE+Naturalesa de Xipre s'han desplaçat a Menorca per realitzar un intercanvi de coneixements i experiències amb tècnics del Consell Insular del projecte LIFE+RENEIX “Restauració d'hàbitats d'espècies prioritàries a Menorca”. Durant el passat dijous es realitzà una intensiva jornada de visita als llocs on actua el projecte del Consell Insular de Menorca per recuperar i conservar les principals espècies de flora amenaçada. D'aquesta manera, els tècnics visitants han pogut conèixer de primera mà la riquesa natural de l'illa i les principals amenaces a la conservació de la flora, que han estat el motiu per desenvolupar el projecte LIFE+RENEIX, cofinançat per la Unió Europea.

El projecte LIFE+ que es desenvolupa a Xipre té molts punts en comú amb el de Menorca, ja que està especialment enfocat a millorar l'estat de conservació d'espècies vegetals prioritàries i d'hàbitats d'interès. Tot i tractar-se, com és lògic, d'espècies i d'hàbitats diferents dels que trobam a Menorca, afronten problemàtiques similars a les d'aquí (que són problemàtiques comunes entre les diferents illes de la Mediterrània), i es poden aplicar estratègies comunes a hora de gestionar-ne la conservació. Una d'elles és la creació de microreserves de flora, que són zones de reduïda extensió que, per la diversitat i les espècies rares o amenaçades que alberguen, tenen un paper especialment rellevant en el manteniment de la biodiversitat d'un territori més extens. Es tracta d'atorgar una protecció especial i un seguiment a aquestes zones d'elevat interès. A Menorca ja fa anys que s'ha plantejat la creació de microreserves de flora per protegir aquells punts del nostre paisatge que més sensibilitat i interès tenen quant a la conservació de la rica biodiversitat vegetal que hem heredat.

En la jornada de dijous es van visitar tres zones d'actuació del projecte LIFE+RENEIX (El Pilar, el Pas d'en Revull i Binimel·là) i zones objecte d'altres iniciatives de conservació, com són les basses temporals i poblacions d'endemismes únics de Menorca. Els tècnics xipriotes han valorat molt positivament el treball en xarxa que s'ha iniciat, amb aquesta visita, entre els dos projectes LIFE, i han destacat els grans valors del patrimoni natural menorquí, en vista del que han pogut comprovar durant la visita de camp, i la necessitat de conservar-lo en bones condicions.

Aquestes iniciatives per a la conservació d'espècies amenaçades tenen el suport de la Comissió Europea, que ha establert com un dels seus objectius principals en matèria mediambiental aturar la pèrdua de biodiversitat que està amenaçant els ecosistemes del planeta. Amb aquesta premisa, l'any 2010 ha estat declarat l'Any Internacional de la Biodiversitat.

Xipre és la tercera illa més grossa de la Mediterrània (després de Sardenya i Sicília), es troba situada al sud de Turquia i té aproximadament un milió cent mil habitants (any 2007). El projecte LIFE+PLANT-NET CY de Xipre disposa d'una pàgina web amb àmplia informació sobre la conservació de la natura a Xipre: www.ncu.org.cy//plantnet/.

Enllaços Relacionats

Imatges relacionades

Imatges relacionades
Visita tècnics Xipre 1Visita tècnics Xipre 2
Compartir en: Publicar en facebook  Publicar en twitter