Simpòsium Experiències de restauració d'hàbitats i conservació de la biodiversitat

Presentació

El projecte LIFE+ RENEIX, desenvolupat a Menorca des de l'any 2009, té com a objectiu la restauració d'àrees afectades per processos severs de degradació on es desenvolupen algunes de les comunitats vegetals més singulars i amenaçades de l'illa. En la seva etapa final, és possible observar i valorar els resultats de les seves accions.

Conscients que la restauració i recuperació d'hàbitats és un tema d'actualitat en l'àmbit del medi ambient i que l'intercanvi d'experiències i resultats és sempre enriquidor, s'ha organitzat, com un dels actes de cloenda del projecte, el simposi "Experiències de restauració d'hàbitats i conservació de la biodiversitat ", que s'ha celebrat a Ciutadella de Menorca del 28 al 30 de maig de 2014.L'objectiu principal d'aquest esdeveniment és fomentar la posada en comú dels resultats i experiències de casos pràctics de restauració d'hàbitats a la regió mediterrània. Amb això es pretén crear un ambient de discussió i reflexió sobre les metodologies i les tècniques utilitzades de forma habitual i els resultats que generen.

Atès que la intervenció en els ambients naturals requereix de coneixements multidisciplinaris, el simposi s'ha planificat de manera que els ponents convidats han exposat experiències de diferents àmbits d'estudi, des de la diversitat genètica o l'ecologia de poblacions, fins a les tècniques d'intervenció més directa sobre el medi natural.

El mateix projecte LIFE+ RENEIX ha tingut com a base del seu funcionament aquest caràcter multidisciplinari, que queda ben reflectit en la composició del seu Comitè Científic. Com en projectes anteriors, sense aquest òrgan d'assessorament i consulta no hauria estat possible assolir els objectius i resultats actuals, que superen ja les expectatives de la proposta inicial. Per aquest motiu, part dels ponents del simposi són membres d'aquest comitè. És per això que no volem deixar passar aquesta oportunitat per expressar el nostre reconeixement i agraïment al seu treball i dedicació per assolir aquests bons resultats.

El desenvolupament d'aquest esdeveniment s'emmarca en l'acció de treball en xarxa amb altres projectes d'objectius similars , el que en l' argot dels projectes LIFE coneixem com networking. No en va una bona part dels casos pràctics que s'exposaran estan relacionats amb projectes LIFE desenvolupats en altres regions europees, ja que aquest programa té com a objectiu principal la restauració activa d'ambients naturals, especialment aquells inclosos en la Xarxa Natura 2000.

Al mateix temps la celebració d'aquest esdeveniment i la seva estructura han permès conèixer i valorar de primera mà els treballs desenvolupats al llarg d'aquests quatre anys a Menorca, sens dubte una oportunitat per demanar opinions i crítiques per fomentar el desenvolupament d'iniciatives similars a la regió mediterrània.


Menorca, juny de 2014Organització del Simpòsium:

Consell Insular de Menorca - Agència Menorca Reserva de Biosfera
Institut Menorquí d'Estudis


Amb el suport financer de:
Programa LIFE de la Comissió Europea


Amb la col·laboració de:
Conselleria de Medi Ambient. Govern de les Illes Balears
Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Bisbat de Menorca. Convent i Claustre de Sant Agustí de Ciutadella
Cercle Artístic de Ciutadella
Projecte GUSTUM. Associació Leader Menorca


 

Compartir en: Publicar en facebook  Publicar en twitter